Topper rundt Storjuvbrean

April 14, 2019

Espen og jeg starter påskeferien på et selvfølgelig vis - topptur i Jotunheimen. Etter en behagelig natt på Fossheim hotell kjører vi oppover til Juvasshytta. Dagens plan er å gå opp til Porten og videre ned til Storjuvbrean for noen topper der. Sola varmer godt på 1800 meters høyde og det er helt vindstille. Perfekt start på påsken. Vi går oppover Styggebrean og opp til Porten. Første topp blir lille Portpiggen (2261 moh), som ligger i skyggen mellom Galdhøpiggen og Veslpiggen.

 

 

Etterpå går vi fra Styggebrean og ned en snørenne til Storjuvbrean. Snørenna er nesten helt snøfattig og den lille snøen som er, er bare våt slush. Vi tar fram tau, stegjern og isøks og rappellerer ned renna. Aron og Espen går først. Men så tar tauet slutt og Espen må gå videre uten tau. Han frigjør seg fra Aron og vips er Aron nede på breen uten større anstrengelser. For oss blir det litt mer krevende med ski på sekken og en veldig tynn snørenne. Vi kommer oss ned til breen vi også, bare ikke like elegant som Lykke og Aron. 

 

På Storjuvbrean går vi først bort til Søraustre Skarstinden (2190 moh), en topp vi trodde skulle være en enkel liten sak. Men nei. Her måtte vi sette igjen hundene nede ved breen og klyve det lille stykke opp til toppen. Med stive randoneesko er det ingen enkel affære. Et lite klyvepunkt gjør at det ser såpass krevende ut at vi dropper det hele og heller sparer toppen til Skarstindtraversen til sommeren. 

Neste topp ligger nord for Søraustre Skarstinden. Det tar ikke mange minuttene å gå bort til Søre Heimre Illåbreatinden (2175 moh). Her beholder vi skiene helt opp til toppen. Klokka passerer 17 og vi står i skyggen av den mektige Skarstinden. Det er stor forskjell på å være i sola og i skyggen. Vi skyndter oss videre til sola og runder rundt toppen og går opp mot Nørdre Heimre Illåbreatinden (2170 moh).

 

Det er ikke like lett å motivere seg for denne toppen, for det er bare en lang og kjedelig steinrygg opp til toppen. Men det er nok enda kjedeligere å sette igjen denne enslige toppen til en annen gang. Heldigvis går det ganske fort å ta seg opp til toppen. Dagens siste og tredje topp er i boks og nå skal vi bare krysse Storjuvbrean igjen og ta oss opp snørenna til Porten. Når vi sklir ned på Styggebrean er vi helt alene, ingen andre mennesker er å se. Også på Juvass er det færre biler. Og snart blir det en bil mindre. 

 

 

 

Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Blogger Social Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

Subscribe for Updates