Sagi og Mjølkedalspiggen

July 16, 2019

Fredag 12.07.19: Bursdagsfeiring i Koledalen

Vi møtes alle sammen inne i Koldedalen og lager basecamp der: Jonas, Ingunn, Randi, Gard, Espen og bikkjene. Espen har bursdag og går inn i det siste 20-årene. Det feires med jegergryte og solnedgang bak Falketind og Uranostinden. Det blir en utrolig hyggelig kveld og vi går ikke i sengs før kl. 0030 og oppdager at hverken Espen eller jeg har pakka med soveposer. Heldigvis har Jonas en sovepose han kan låne bort og i tillegg til en av hundenes sovepose klarer vi oss gjennom natta. 

 

Lørdag 13.07.19: 2000 m-samlere på toppturjakt

Ingen vil stå opp tidlig og vi tar det med morgenen med ro. Jonas steker egg og Randi byr på kaffe. Det blir en god start på dagen. Det kommer stadig flere forbi oss, enten gående eller kjørende i bil, mens vi tar det helt med ro. Klokka passerer 1030 før vi tar på oss sekkene og begynner å gå mot Uranosbreen. Ingunn har fått tak i en skinne i Loen og får stivet av ankelen bra med den, det skal nok litt mer til for å holde henne hjemme. Vi bruker rundt 1,5 time opp til breen og tar på oss breutstyret og spiser lunsj. 

Som selvutnevnt brefører går jeg først i taulaget. Vi krysser noen sprekker, men ingen store. Vi krysser Uranosbreen og går over til Mjølkedalsbreen. Ca. kl. 1500 er vi ved foten av Mjølkedalspiggan og legger igjen isøks og stegjern der, tauet blir med oss i sekken videre. Det er omtrent 200 høydemetere med enkel klyving opp til første toppen, Søre Sagi (2040 moh), dagens første 2000 m-topp. Sagi har fått navnet sitt etter utseende, som tenner på en sag. Det er varmt og vindstille, helt blå himmel. Vi går videre mot Nørdre Sagi (2040 moh), men for å komme til toppen trenger vi tau og sikringer. Lykke og Aron blir stående igjen og vente til vi kommer tilbake, mens Jonas klatrer først og etablerer tau til oss andre som går på klemknuter. Selve eggeklyvinga er ingen vanskelig sak og beskrevet som grad 2-klatring, men det er et utsatt opptak som gjør at det er greit å ha tau akkurat der. Det blir litt køventing, men vi som venter på tur blir liggende og slappe av i finværet så lenge. 

 

Fra Nørdre Sagi er det bare en liten vandringstur bort til Sagi N2 (2025 moh). Jeg går bort alene og skynder meg tilbake til Nørdre. Ingunn sikrer meg tilbake mens jeg tar med meg tau og sikringsutstyr som sistemann. Ved hundene er resten av gjengen og tar en kaffepause. Jonas byr på blåbærsaft. Så går vi videre mot Mjøledalspiggen (2040 moh). Opp til denne er det kun enkel klyving (markert som gul trekant), men jeg orker ikke å styre med bikkjene og setter dem igjen nedenfor klyvepartiet. Klokka viser nå 2100 og horisonten farges gul. Vi går ned og tilbake til stedet hvor vi la fra oss stegjern og isøks og begynner på returen. På hjemveien stopper vi ved foten av Langskaveltinden (2014 moh), Jonas og Espen mangler blant annet denne. Lykke, Aron, Ingunn og jeg blir sittende nede ved brekanten og vente, mens de andre skynder seg opp og ned. Det tar ikke lange tiden, men jeg rekker og bli kald her vi sitter i skyggen.

Nå kjenner jeg trøttheten siger på. Det er skumt, men ikke mørkt. Vi kommer oss av breen og følger stien tilbake til Koldedalen. Vi er tilbake til teltet etter 17 timer på tur. Jonas og Gard har gått i forveien og varmer vann Real'n til oss andre. Mens vi spiser det som enten er en veldig sen middag eller en veldig tidlig frokost snur sola og det blir med ett morgenen igjen. Jeg har ingen problemer med å sovne når jeg endelig får lagt hode på puta. 

 

 

Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Blogger Social Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

Subscribe for Updates