Utenfor kartet men allikevel helt innenfor

August 24, 2015

 

Den årlige Karituren stod endelig for dør. Fredag kveld møttes vi på YX-en på Våggåmo og kjørte videre sammen til Garmo og Sålell hvor vi satte opp teltet. Sola gikk ned i vest, bak Hurrungane og Jostedalsbreen, mens skravla vår gikk og pastaen kokte.

Lørdag 22/8-15: Trollsteinhøene og Gråhøe
 

Vi våknet opp til stor sol og en blå-blå himmel. Jeg skjønte fort at dette kom til å bli en varm dag da jeg måtte kaste dunjakka mens vi mekket frokosten. Turen innover Fossætren og Smådalen ble gått i shorts og t-skjorte – sommerens første! 

Etter 7,5 km og 1,5 time gange gikk vi av vegen, byttet ut joggeskoene med fjellsko, vasset over Smådøla og gikk oppover Finnhalsnobbe. Her var det fint å gå oppover da steinen verken var alt for store, løse eller glatte. På en av snøflankene oppover møtte vi på en reinsdyrflokk som avkjølte seg på snøen og vi måtte ikke gå mye lengre før vi møtte på enda en flokk. Flokksomt og ikke folksomt på Trollsteinhøe i dag.

Store (Nørdre) Trollsteinhøe (2201 moh) ble dagens første topp. Klokka var allerede blitt 1600 og langt på dag. Vi spiste litt av matpakka vår før vi gikk videre til Søre Trollsteinhøe (2161 moh) og Gråhøe (2154 moh). Utsikten var storslagen mot Dronningje, Trøllsteineggje og Glittertinden. Selvfølgelig var det tåke på Glittertinden. Jeg har som oppfatning at Glittertinden er en topp som trekker til seg mye tåke, og antall blåhimmel-værsdager kan ikke være mange i løpet av et år. Uansett, vi hadde skyfrihimmel hele dagen.

Siste toppen for dagen ble Austre Trollsteinhøe (2090 moh) på returen og siste brødskivene av matpakka spist. Dagens fem topper var unnagjort og nå gjenstod bare turen tilbake til teltet. Returen tok sin tid den også, men det var ganske deilig å bytte om til joggesko og kunne gå på litt på grusveien i Smådalen. Akkurat som forrige dagen forsvant sola vestover og mørke kom snikende på fra øst. Vi hadde vært ute i 12,5 time da vi endelig kom tilbake til teltet, men det gjorde lite da vi virkelig hadde fått utnyttet dagen til det fulle og hele. ”Det er saa viktig aa kosa seg!” Siden Kari allerede var på overtid og skulle gjerne ha vært i soveposen for lenge siden, ble det bare inntatt en lettere middag, type egg og bacon, før sengetid.

 

Søndag 23/8-15: Kvitingskjølen

 

Om ikke gårdagen var fin, så var denne her enda finere. Går det ann, jeg bare spør? Allerede fra frokosten av satt vi i lettkledde til tross for frostnatt bare for noen timer siden. Ingen store sekker på ryggen på turen i dag, bare Mammut Lithium Speed 20 l, og lette terrengsko på føttene. Målet i dag var Kvitingskjølens tre topper og vi skulle gå fra vest til nord. Selve navnet Kvitingskjølen tyder ”langstrakte høydedrag, åpne myrstrekninger til fjells”, men området har mye historie etter våre forfedre som drev med reinjakt. Bare for noen år siden ble Norges eldste sko fra Jotunheimen funnet (ca. 3300 år gammel) og er du heldig kan du kanskje finne rester av skremmepinner som ble brukt til reinsjakt i enden av snø-/brefonnene.

Turen startet opp til Illmyrbråtet og Rupknubben (1580 moh). Storslagen utsikt over Veslepiggen og Galdhøpiggen møtte oss tidlig. Turen opp til Vestre Kvitingskjølen tok litt over 2 timer, litt mye vind fra nord gjorde det surt å spise matpakka her, men det var helt klart en nødvendighet å nyte utsikten sørvestover.

Videre 45 minutter ned og opp til selve Store Kvitingskjølen (2064 moh). Denne toppen er har en stor fin rundvagle, og en ganske så spesiell utsikt. Herifra ser man langt: Rondane i øst, Jotunheimen i sør og vest og Dovrefjell i nord. Siste toppen var Nørdre Kvitingskjølen (2025 moh) før returen ned til Veslkjølen og teltet. 

Turen tok 5,5 time uten pauser og utgjorde 17 km. Tilbake til teltet disket Kari opp nydelig linsesuppe før vi pakket sammen teltet og forlot fjellheimen for denne gang. En helg går alt for fort, og jeg skulle gjerne hatt flere kvalitetsdager med Kari. 

 

Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Blogger Social Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

Subscribe for Updates