Besseggen

June 24, 2017

Turen over Besseggen er en av de mest populære fjellturene i Norge, og noen vil mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Noen synes eggen er krevende og hvor man virkelig får satt høydeskrekken på prøve, andre igjen blir kanskje litt skuffet over hvor mye "den smale eggen" er hauset opp. Men én ting er sikkert: er det fint vær, er Besseggen er veldig fin tur langs det grønne Gjendevannet og de majestetiske Gjendealpene og Surtningsue-massivet. Ikke helt i hjertet av Jotunheimen, men ikke langt unna heller. 

 

Lørdagen startet tidlig, allerede klokken sju ringte mobilen. Sekkene var ferdigpakket og frokosten skulle vi spise ved Gjendeosen, så det var bare å kle på seg og mate bikkjene. Turfølget bestod av totalt av tre tobeinte; søstrene Kjøren, og ikke mindre enn fire firbeinte; Aron, Lykke, Kompis og Roger. Vi var nok litt av et syn for folk da vi gikk på båten til Memurubu. 

 

Selve Besseggen-turen har totalt tre høydepunkter:

1) bli ferdig den første bratte bakken slik at turen bortover kan begynne

2) komme til foten av eggen

3) endelig være nede igjen ved bilen.

 

Uten om dette er jo bare en lang gåtur, å si noe annet er en overdrivelse. 

 

Rett før vi bikke ned mot Bjørnbøltjønnet spiste vi lunsj. Her var vi i le for medvinden og kunne nyte den fine utsikten. I dag var også dagen for Besseggenløpet, og da undertegnede (eller skrivende) var deltager i fjor ble det nok en god del snakk om løpet fra min side. Grunnen til at jeg ikke løp i år har ikke noe med at løpet ikke falt i smak, tvert i mot, det har mer med sykdom som jeg har slitt med i hele vinter å gjøre. Jeg lekte ekspertisen på hvordan man bør legge opp løpet og sørget for å snakke ekstra høyt da vi passerte folk. Da løperne endelig begynte å passere oss uttalte jeg meg om hver enkelt løper. Som tidligere besseggenløper må det være lov. 

 

Omsider kom vi endelig fram til bandet og selve Besseggen - selve høydepunktet med turen. Det er lite som er morsommere enn å ta mange høydemeter som når man klyver. Besseggen stiger opp av landskapet med Bessvatnets klare blåfarge på den ene siden av eggen skaper den et sterkt kontrast til Gjende på den andre siden. Ikke rart dette postkortet trekker til seg mange turister. 

 

På toppen av Besseggen er turen egentlig litt over. Alle høydemeterne er tilbakelagt og det er bare én ting som er i fokus: å komme seg tilbake til bilen for så å kjøpe cola og is i kiosken på Gjendeosen. På det høyeste punktet, Veslfjellet (1743 moh), er det bare 4 km igjen av turen. 4 km nedover, det er ganske overkommelig. Og jo lenger vi gikk, jo nærmere hadde vi Gjendesheim for våre føtter. 

Etter 6 timers gange var vi endelig tilbake ved Gjendesheim. Målområdet for Besseggenløpet var ryddet bort, men vi gikk målrettet bort til kiosken. Det var is og cola som vi hadde i tankene. Vi satte oss ned utenfor kiosken med en god del andre Besseggen-folk og nøt sola som varmet og turen som var tilbakelagt. Hundene krøllet seg sammen og sovnet på steinhellene, en helt annen oppførsel enn det de hadde på samme plassen for 7 timer siden. 

Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Blogger Social Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

Subscribe for Updates